Bij burn-out ben je vaak jarenlang over je grenzen gegaan. Je hebt jezelf overbelast en je bent helemaal uitgeput. Roofbouw op je lichaam. Je bent opgebrand en tot op het bot vermoeid.
Op het moment zelf besef je vaak niet dat je een burn-out ontwikkelt en dat je teveel doet. Mensen met een burn-out zijn vaak perfectionistisch en harde werkers en willen het zo goed mogelijk doen. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze leggen de lat erg hoog en stellen hoge eisen aan zichzelf.
Het heeft te maken met veel verwachtingen en druk van anderen en van jezelf waardoor je doorgaat. De oorzaak ligt meestal in langdurige spanning en stress op het werk en kan doorbreken door een combinatie met belasting op andere vlakken in je persoonlijk leven. Bij een burn-out is je vermogen om van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid te herstellen sterk verminderd of verloren gegaan.


Symptomen van een burn-out

Het is mogelijk om van een burn-out te herstellen. Allereerst is het creëren van rust en ruimte voor jezelf van groot belang om je lichaam weer tot rust te kunnen laten komen. Het ontwikkelen van een ontspannen levenswijze. Het doen van prettige en rustige bezigheden waarbij je lichamelijk rust kunt gaan ervaren en ruimte kunt creëren om tot de volgende stap te komen.

Links